Skötselråd | Chhatwal & Jonsson
Chhatwal-jonsson logo

Skötselråd

Mattor

Våra mattor är handvävda eller handtuftade och tillverkas för hand av skickliga hantverkare. Vi använder endast naturmaterial i våra mattor, undantag för vår utomhusmattta som är maskinvävd i polypropen. Om du sköter om din matta på rätt sätt så kommer den att vara din följeslagare många år.

Tvättråd

Vänd dig till en välkänd professionell mattvätt när din matta behöver tvättas. Tvätta aldrig mattor hemma i tvättmaskinen.

Allmänna skötselråd

Vi rekommenderar mattunderlägg till alla våra mattor för att förlänga mattans livslängd, det fungerar också bra som halkskydd. För att skydda mattan från märken från tunga möbler rekommenderar vi möbeltassar och hjulskydd. Dammsug mattan regelbundet. Gör det på låga varv och se till att ställa in ”mattläget” på dammsugarmunstycket så att borsten fälls in.

En matta bör roteras 180 grader med några månaders mellanrum om mattan utsätts för starkt solljus på samma område under längre perioder, eller för att slitas jämnt om en del av mattan beträds oftare än den andra.

När mattan är ny kan det finns en del överskottsull i mattan vilket är helt naturligt. Det gäller framför allt ullmattor med lugg. Det är ingen mening med att försöka dammsuga bort allt på en gång, utan låt det ta den tid det tar för att minska slitaget på mattan. Över tid försvinner det mesta av överskottsullen.


Fläckborttagning Ullmattor

Om du har spillt på mattan är det viktigt att du agerar direkt. Om du gör det går det oftast att få bort fläcken. Gör på följande sätt:

  1. Om du har spillt en vätska på mattan (vin, kaffe, mjölk etc.) kan du försöka att absorbera vätskan med en kökshandduk eller hushållspapper både under och ovanifrån. Gnugga inte. Om du har tappat mat på din matta bör du använda en sked eller liknande och ta bort så mycket du kan från mattan.
  2. Blanda lika delar ljummet vatten och ett milt schampo. Doppa en ren vit bomullstrasa i blandningen och badda på fläcken så att den blir fuktig, gnugga inte. Upprepa om nödvändigt. Var noga med att inte sprida ut fläcken.
  3. Använd en vit duk för att torka fläcken.
  4. Blanda upp en mix av ljummet vatten och hårbalsam.
  5. Doppa en ren vit bomullstrasa i blandningen och badda på fläcken tills den blir fuktig. Använd sedan en torr handduk för att torka området. Upprepa denna process om nödvändigt.
  6. Torka området med en ren vit trasa eller hushållspapper.
  7. Om mattan har en lugg kan man använda en hårtork på lägsta värme och försiktigt borsta med en fin borste i luggens riktning. Avsluta med att lägga något mellan mattan och golvet så att luft kan cirkulera under mattan och för att skydda golvet.
  8. Förhoppningsvis har fläcken nu försvunnit. Om den inte har det behöver du lämna mattan till en professionell mattvätt.

Jutemattor

Mattor i jute ska inte tvättas genom att blötläggas eller utsättas för fukt. Dammsug och/eller vädra mattan regelbundet för att få bort damm och smuts. Om du spillt på mattan försök ta bort fläcken så snabbt som möjligt. Använd en ren fuktig vit bomullstrasa och badda på fläcken, gnugga inte. Upprepa om nödvändigt. Var noga med att inte sprida ut fläcken. Torka upp noggrant. Det är mycket viktigt att du inte lägger mattan fuktig på golvet för då finns det risk att det skapas mögel i mattan. Låt mattan hängtorka ett bra tag innan du lägger tillbaka den.


Inom och utomhusmattor 

Dammsug mattan på låg effekt utan borstmunstycket när mattan används inomhus. Rotera mattan med jämna mellanrum om den utsätts för starkt solljus. Om mattan används utomhus skölj av mattan vid behov i rinnande vatten från till exempel en trädgårdsslang. Ta in mattan och förvara den i ett torrt utrymme vid svåra väderförhållanden. Ta bort fläckar med hjälp av en mild tvållösning och badda lösningen på fläcken med en vit bomullstrasa. Dra inte trasan from och tillbaka över fläcken. Torka området med hushållspapper.


Bambusilkesmattor 

Bambusilkesmattorna har en mjuk yta och ett exklusivt utseende men bör inte användas i rum med mycket fottrafik. Vi rekommenderar att du använder ett mattunderlägg och möbeltassar under bord och soffben. Undvik att dra möbler över mattan och rotera mattan regelbundet så att den slits jämt.

Noggrann dammsugning är den mest miljövänliga rengöringsmetoden. Dammsug regelbundet för att ta bort damm och smuts. Dammsug på låg effekt utan ett borstmunstycke. Nya mattor kan ludda i början, detta avtar dock med tiden. Regelbunden dammsugning hjälper till att ta bort överflödigt garn.

Om man har spillt på mattan rekommenderar vi att man snabbt försöker suga upp vätskan med en ren vit bomullstrasa. Gnugga inte. Använd inte vätska eller kemikalier för att ta bort fläcken. Om fläcken inte går bort bör du kontakta en mattvätt. Vänd dig till en välkänd professionell mattvätt.Handtryckta kuddfodral i linne

Handtvätta kuddfodralen i 30 grader. Låt kuddfodralet plantorka och stryk på medelhög temperatur vid behov. Kan inte kemtvättas.


Handbroderade kuddfodral

Kemtvätt.


Kuddfodral i sammet

Kemtvätt.


Utomhuskuddar

Går ej att tvätta i maskin eller kemtvätta. Punkt behandla fläckar med en vit fuktig trasa. Om kudden blivit blöt av regn eller fukt, skaka bort överflödigt vatten och låt det lufttorka i sol eller inomhus. Kudden har en vattenavvisande yta men ska tas in vid regn. Förvara kudden på en torr plats när den inte används.
©2024 Chhatwal & Jonsson. All Rights Reserved.
Logga in
Skapa konto
Registrera som återförsäljare
Glömt lösenordet?
Välj ditt land nedan
Continue to Sweden