Mattguide | Chhatwal & Jonsson
Chhatwal-jonsson logo

Mattguide

En matta är en viktig del av inredningen och bidrar till att förändra stämningen i rummet. Det är viktigt att tänka igenom vilken kvalitet och storlek som bäst passar rummet. Undvik att köpa en för liten matta, det ger ett trist intryck och välj kvalitet utifrån hur rummet används. I vår mattguide har vi samlat information som är bra att tänka på när du ska köpa en ny matta.

Matta i vardagsrummet

En vardagsrumsmatta har möjlighet att binda ihop möblemanget. Har man ytan så rekommenderar vi att man låter alla möbler stå på vardagsrumsmattan. Då får du en tydlighet i rummet som skapar lugn och harmoni. Alternativet är att låta soffgruppen står en bit in på mattan, åtminstone frambenen på soffan. Övriga möbler bör helt eller delvis stå på mattan. Vardagsrummet är ofta en plats där vi umgås och en ullmatta är därför ett bra val. En luggmatta är ett bra alternativ om du vill tillföra textur och värme till rummet.

Utforska våra luggmattor här


Matta i sovrummet

En matta i sovrummet ger en ombonad och trivsam känsla. Säng och sängbord kan placeras på sovrumsmattan eller på golvet. För en dubbelsäng finns flera storlekar att välja mellan. Om du vill ha sängborden på mattan så rekommenderar vi en sovrumsmatta i storlek 250 x 350 cm eller 320 x 230 cm. Om du väljer att ha sängborden på golvet så passar storleken 230 x 320 cm eller 200 x 300 cm. Om du har en enkelsäng är storleken 180 x 270 cm och 170 x 240 standardalternativen. I sovrummet passar många olika typer av mattor. Välj en mjuk ullmatta eller en bambu silk matta som är skön att sätta ner fötterna på.

Utforska våra ullmattor härMatta i barnrummet

Precis som i alla rum så blir även barnrummet mysigare med en matta. En barnrumsmatta i mjuk och hållbar ull är ett praktiskt och bra val. Även i barnrummet kan sängen delvis stå på mattan. Storlek väljer du utifrån rummets storlek. Ofta passar storlekarna 180 x 270 cm och 170 x 240 cm.

Utforska våra mönstrade mattor här


Matta i matsal och kök

Mattan under matbordet måste vara slitstark och lätt att göra ren om olyckan är framme. Tänk på att även stolarna ska få plats på mattan så att du också kan dra ut stolarna och fortfarande ha dem kvar på mattan. Då behöver mattan sticka ut cirka 70 cm från bordskanten. Matrummet används dagligen så här rekommenderar vi en slätvävd ullmatta. Ull är tåligt, smutsavvisande och enkel att hålla rent.

Utforska våra ullmattor härVanliga frågor vid köp av matta

Vilken färg och mönster ska jag välja på min matta?

Att välja rätt färg på mattan är viktigt för att inredningen i rummet ska bli lyckad. En tumregel är att färgen på mattan ska tas upp i andra färger i rummet som kuddarna i soffan, en tavla på väggen eller av något annat föremål i rummet för att skapa balans.

När det gäller mönster så handlar det mer om vilken stil du gillar. Det finns många sätt att inreda med textil. Vi gillar att blanda mönster för att få en levande och dynamisk inredning. Har du t. ex en enfärgad soffa kan du gärna ha en mönstrad matta och blanda med mönstrade och enfärgade kuddar som plockar upp en färg från mattan. Var inte rädd för att blanda!

Om du vill ha en lugnare inredning rekommenderar vi ton i ton färger på kuddarna i soffan. Då kan du välja en mönstrad matta som ger en extra dimension till inredningen. Låt mattans färg fångas upp i någon av kuddarna i soffan så får du en fin balans i rummet.

Varför är det klokt att välja en ullmatta?

Ullmattor har många fördelar. Ull är ett naturmaterial, ett bra miljöval, slitstarkt och lätt att hålla ren eftersom smuts inte tränger ner i ullfibrerna. Läs mer om hur du bäst tar hand om din ullmatta i våra Skötselråd.

De flesta av våra ullmattor är tillverkade av ull från Nya Zeeland där man i generationer har haft fårfarmar och vet hur man håller djuren friska och glada. Ullen man producerar är av högsta kvalitet.

En ullmatta passar i alla rum. Vilken typ du ska välja handlar mer om hur rummet ska användas och vilken stil du tycker om. En huvudregel är att använda en slätvävd ullmatta i rum med mycket fottrafik. En slätvävd matta är slitstark och lätt att håll ren.

Till vardags- och sovrum är det fritt fram att välja, slätvävd, tuftad eller en matta med lugg. Det är en fråga om smak.

Ska jag köpa till ett mattunderlägg?

Att köpa ett mattunderlägg är en bra investering. Det förhindrar att mattan glider på golvet (gäller framförallt tunnare mattor) och minskar slitage. Det är också en skönare känsla att gå på en matta som har ett underlägg.

©2024 Chhatwal & Jonsson. All Rights Reserved.
Logga in
Skapa konto
Registrera som återförsäljare
Glömt lösenordet?
Välj ditt land nedan
Continue to Sweden