Intervju med Geetali
Chhatwal-jonsson logo

Under senaste åren har det blivit populärt att inreda med mattor. Vad beror det på?

Jag tror det beror på att många längtar efter en mer ombonad känsla i sina hem. En matta skapar en behaglig känsla i rummet och dämpar ljud. Idag är också utbudet av mattor större. Det finns mycket att välja på.

Vad ska man tänka på när man köper en matta?

Fundera först på hur du vill förändra stämningen i rummet. Vill du att mattan ska vara mittpunkten i rummet eller vill du att den ska komplettera soffan och annan inredning? Det avgör vilken typ av matta och färg/mönster man ska välja. Om du vill ha en matta som ska vara i centrum välj då en mönstrad matta eller en enfärgad matta i en kontrastfärg till övrig inredning i rummet. Vill du att mattan ska komplettera övrig inredning välj då en neutral färg eller en matta med ett diskret mönster.

Vi får många frågor om vilken storlek man ska välja. Här är huvudregeln att välj inte en för liten matta. Det ger alltid ett trist intryck. Helst vill man kunna ställa alla möbler på mattan i ett vardagsrum.

Jag tycker man ska se förbi trender när man väljer matta och hellre satsa på kvalitet. Välj en matta i naturmaterial som går att återvinna.


På Chhatwal & Jonsson rekommenderar ni ull framför andra kvaliteter. Kan du förklara varför?

Vi gillar ull för dess unika egenskaper. Det är ett naturmaterial som är mjukt och skönt att gå på och vackert att se på. Det är slitstarkt och smutsavvisande och ullmattor passar i alla rum. Ull är också helt återvinningsbart vilket är viktigt när vi strävar efter en cirkulär ekonomi. Ull är klimatsmart och ett vackert material.

Berätta lite mer om era spårbara mattor, ni brukar säga att de är spårbara på riktigt.

Hållbar produktion var centralt för oss redan när vi startade Chhatwal & Jonsson för drygt 10 år sedan. Hela idén bakom varumärket är att arbeta med småskaligt hantverk enligt gamla resurssnåla principer som har lite miljöpåverkan.

För ett par år sedan bestämde vi oss för att ta hållbarhetsarbetet ett steg till och vi lanserade vår första helt spårbara matta Una. Målet var att ta framta fram en spårbar matta där alla material och alla processer kan spåras tillbaka till tid och plats. Syftet är att kunna säkerställa att all produktion sker på ett både miljömässigt och socialt bästa sätt. Ett komplext arbete som vi är stolta över och vi kan nu erbjuda fler mattor än Una som är producerade enligt samma koncept som vi kallar A Traceable Rug.Trender kommer och trender går, om man vill göra ett ”hållbart” köp. Hur ska man då tänka?

Välj en ullmatta, det är det mest klimatsmarta materialet. Undvik billiga mattor och satsa hellre på kvalitet. Köp något du verkligen gillar och tänk längre än en säsong framåt.


Utforska vårt sortiment av mattor
©2024 Chhatwal & Jonsson. All Rights Reserved.
Logga in
Skapa konto
Registrera som återförsäljare
Glömt lösenordet?
Välj ditt land nedan
Continue to Sweden