Spårbarhet och tillverkning av mattor | Chhatwal & Jonsson
Chhatwal-jonsson logo

Spårbarhet och mattor

Vi började vårt arbete med spårbara mattor 2019 med ambitionen att öka transparensen och medvetandet kring alla delar av vårt sortiment. Idag vill man inte bara köpa en snygg matta utan också veta hur mattan är tillverkad. Med en cirkulär modell gör vi det möjligt. Alla steg i tillverkningen är certifierad, det betyder att varje matta har ett spårningsnummer som berättar om vem, hur och var mattan är tillverkad. Det är endast genom spårbarhet som man kan arbeta på ett socialt och miljömässigt ansvarsfullt sätt för människor och vår planet.
Ull och bomull av bästa kvalité

En av de viktigaste åtgärderna för att minska miljöpåverkan av textilproduktion är att förlänga livslängden på de textilprodukter som redan är tillverkade. Vår inställning är att de produkter som vi designar och producerar ska ha hög materialkvalitet och att vår design ska stå emot ”ögats slitage” för att öka livslängden. I våra spårbara mattor använder vi certifierad ull från Nya Zeeland där certifieringen även inkluderar god djurhållning. Bomullsvarpen är BCI bomull, målet för BCI är att skapa en bättre arbetssituation för bönderna, öka kunskapen om biologisk mångfald och minska insekts- och gödningsmedel samt vatten.
Spinning och infärgning

Hur en matta eller ett kuddfodral är producerad avgör den totala miljöpåverkan och arbetsmiljön. Bearbetningen av ullen kräver energi, vatten och kemikalier. Vi behandlar ullen hos certifierade tillverkare som använder grön energi från vattenkraft. Vattnet som används vid infärgningen av ullen renas och återvinns. Alla kemikalier som vi använder uppfyller kraven i enlighet med EU-förordningen REACH, som även svenska Kemikalieinspektionen har som standard.
Vävning

Goda arbetsvillkor är en förutsättning för en hållbar ekonomisk tillväxt och en positiv kraft för hela planeten. Alla våra mattvävare som väver våra spårbara mattor har en hälsoförsäkring, betald semester och pension för att nämna det viktigaste. En oberoende revisionsbyrå gör kontinuerliga kontroller för att försäkra sig om att arbetsmiljön uppfyller alla våra krav.
Från naturen tillbaka till naturen

Att ta väl hand om sin matta är bästa sättet att förlänga mattans livslängd. När mattan har slutligen uppfyllt sin livscykel kan den enkelt återvinnas utan att lämna några avtryck eftersom den är tillverkad av 100 % naturmaterial.


Hållbar produktion

I vår hektiska värld är vårt mål att skapa textilier som håller över tid. De globala målen för en hållbar utveckling antogs av FN 2015 (Agenda 2030). För att bidra i det arbetet har vi startat ett projektarbete som vi kallar A traceable rug. Här kan vi på ett helt nytt sätt följa upp tillverkningen av våra spårbara mattor utifrån både social och ekologisk hållbarhet.Vi försöker ständigt lära oss mer och bli bättre. Vi har inte hittat alla lösningar men vi har ambitionen att hela tiden ta steg i rätt riktning för att skapa en ansvarsfull produktionskedja för all vår tillverkning för både miljö och människor.

Val av råmaterial

För oss är valet av råmaterial av yttersta vikt. Ursprung, livslängd och återvinningspotential spelar alla en viktig roll i denna process. Detta gör att vi på Chhatwal & Jonsson föredrar etiskt framtaget naturmaterial när vi tillverkar våra produkter.

Linne: Framtaget av lin är linne ett klimatsmart alternativ vars produktion kräver låg vattenförbrukning. Det är ett tåligt och hållbart material med en vacker struktur som ger liv åt textiler. Linne är helt återvinningsbart.

Ull: Ull är ett flexibelt naturmaterial som både kan förnyas och återvinnas. För oss är spårbarheten viktig i vårt arbete med ull och i våra spårbara mattor använder vi oss av certifierad ull från Nya Zeeland. Ull är hållbart, resistent mot fläckar, enkelt att ta hand om och även långlivat. Vi har valt att inte blanda vår ull med polyesterfiber för att på så sätt säkerställa att det går att återvinna.

BCI-certifierad Bomull: BCI står för ”Better Cotton Intiative” och är ett initiativ för att säkerställa kvalitén av bomull. Detta innebär att det i odlingen av bomullen inte tillåts genetiskt modifierade frön samt att användningen av kemikalier är begränsad. Som en del i ett långsiktigt arbete varvar man odlingen av grödor för att låta jorden vila, något som också minskar behovet av kemiska bekämpningsmedel.

OEKO-TEX-bomull: OEKO-TEX Standard 100 är ett globalt certifieringssystem som säkerställer att textilen i den färdiga produkten är fri från ohälsosamma kemikalier. Bomullen i våra kuddfodral av sammet är Oeko-Tex 100-certifierad.

The Green Leaf:
Green Leaf-symbolen garanterar att produktionskedjan för våra spårbara mattor är transparent och helt spårbar.


Uppföljning och kontroll

På Chhatwal & Jonsson samarbetar vi med skickliga hantverkare som använder sig av hållbara produktionsmetoder som sträcker sig över generationer. Vi har även våra egna team på plats och vi genomför regelbundna tester under hela produktionskedjan för att säkerställa att vi lever upp till våra mål om att minska vårt klimatavtryck och skapa en god arbetsmiljö.

Chhatwal och Jonssons hållbarhetskalkyl

Vi använder oss av en hålbarhetskalkyl för social och ekologisk hållbarhet. Vår ambition att minska vårt klimatavtryck gäller inte bara mattor utan gäller hela vårt sortiment inklusive kuddar. Våra kuddfodral handtrycks enligt traditionella metoder och kräver extremt lite vatten och torkar i den indiska solen. Vi använder mest linnetyg som är ett klimatsmart material och Oeko-Tex certifierad bomull. Vi har våra egna team på plats under hela produktionskedjan. Vårt mål är att inte ha någon produktgrupp i den negativa eller neutrala gruppen.

©2024 Chhatwal & Jonsson. All Rights Reserved.
Logga in
Skapa konto
Registrera som återförsäljare
Glömt lösenordet?
Välj ditt land nedan
Continue to Sweden