Spårbarhet och tillverkning av mattor | Chhatwal & Jonsson
Chhatwal-jonsson logo
✓FRI FRAKT        ✓1-3 DAGARS LEVERANS

Spårbarhet och mattor

Vi började vårt arbete med spårbara mattor 2019 med ambitionen att öka transparensen och medvetandet kring alla delar av vårt sortiment. Idag vill man inte bara köpa en snygg matta utan också veta hur mattan är tillverkad. Med en cirkulär modell gör vi det möjligt. Alla steg i tillverkningen är certifierad, det betyder att varje matta har ett spårningsnummer som berättar om vem, hur och var mattan är tillverkad. Det är endast genom spårbarhet som man kan arbeta på ett socialt och miljömässigt ansvarsfullt sätt för människor och vår planet.
Ull och bomull av bästa kvalité

En av de viktigaste åtgärderna för att minska miljöpåverkan av textilproduktion är att förlänga livslängden på de textilprodukter som redan är tillverkade. Vår inställning är att de produkter som vi designar och producerar ska ha hög materialkvalitet och att vår design ska stå emot ”ögats slitage” för att öka livslängden. I våra spårbara mattor använder vi certifierad ull från Nya Zeeland där certifieringen även inkluderar god djurhållning. Bomullsvarpen är BCI bomull, målet för BCI är att skapa en bättre arbetssituation för bönderna, öka kunskapen om biologisk mångfald och minska insekts- och gödningsmedel samt vatten.
Spinning och infärgning

Hur en matta eller ett kuddfodral är producerad avgör den totala miljöpåverkan och arbetsmiljön. Bearbetningen av ullen kräver energi, vatten och kemikalier. Vi behandlar ullen hos certifierade tillverkare som använder grön energi från vattenkraft. Vattnet som används vid infärgningen av ullen renas och återvinns. Alla kemikalier som vi använder uppfyller kraven i enlighet med EU-förordningen REACH, som även svenska Kemikalieinspektionen har som standard.
Vävning

Goda arbetsvillkor är en förutsättning för en hållbar ekonomisk tillväxt och en positiv kraft för hela planeten. Alla våra mattvävare som väver våra spårbara mattor har en hälsoförsäkring, betald semester och pension för att nämna det viktigaste. En oberoende revisionsbyrå gör kontinuerliga kontroller för att försäkra sig om att arbetsmiljön uppfyller alla våra krav.
Från naturen tillbaka till naturen

Att ta väl hand om sin matta är bästa sättet att förlänga mattans livslängd. När mattan har slutligen uppfyllt sin livscykel kan den enkelt återvinnas utan att lämna några avtryck eftersom den är tillverkad av 100 % naturmaterial.


Uppföljning och kontroll

På Chhatwal & Jonsson samarbetar vi med skickliga hantverkare som använder sig av hållbara produktionsmetoder som sträcker sig över generationer. Vi har även våra egna team på plats och vi genomför regelbundna tester under hela produktionskedjan för att säkerställa att vi lever upp till våra mål om att minska vårt klimatavtryck och skapa en god arbetsmiljö.
Chhatwal och Jonssons hållbarhetskalkyl

Vi använder oss av en hålbarhetskalkyl för social och ekologisk hållbarhet. Vår ambition att minska vårt klimatavtryck gäller inte bara mattor utan gäller hela vårt sortiment inklusive kuddar. Våra kuddfodral handtrycks enligt traditionella metoder och kräver extremt lite vatten och torkar i den indiska solen. Vi använder mest linnetyg som är ett klimatsmart material och Oeko-Tex certifierad bomull. Vi har våra egna team på plats under hela produktionskedjan. Vårt mål är att inte ha någon produktgrupp i den negativa eller neutrala gruppen.

©2023 Chhatwal & Jonsson. All Rights Reserved.
Logga in
Skapa konto
Registrera som återförsäljare
Glömt lösenordet?
Välj ditt land nedan
Continue to Sweden